Steeds meer radiozendamateurs blijken de behoefte te hebben om met hun apparatuur de vrije ruimte op te zoeken.
Of dit nu tijdens hun vakantie is, om de QRM op hun QTH te ontvluchten of om aan Parks On The Air (POTA) deel te gaan nemen, maar apparatuur meenemen om deze buiten het QTH te gebruiken is steeds vaker een onderdeel van onze hobby.
Al jaren geleden zocht ik ook een dergelijke oplossing om mijn radioapparatuur mee te kunnen nemen naar de de IPA Radio Club dagen (IPARC-PA), een club waar ik nog steeds lid van ben.
Ik vond toen voor mijzelf de oplossing in een grote Explorer Case.
In de kist had ik twee compartimenten gemaakt waarin ik de nodige spullen kun opbergen en deze compartimenten kon ik afsluiten met twee uit aluminium vervaardigde deksels, waarop ik dan op de plaats van bestemming mijn transceiver en dergelijke kon plaatsen.
(zie foto)
Deze Explorer Case heeft jarenlang de behoefte vervuld om mijn apparatuur ergens mee naartoe te kunnen nemen.
Uiteindelijk bleek de kist met enige moeite nog net in een inmiddels andere aangeschafte auto te passen.
Een groot nadeel van de kist was dat hij, eenmaal gevuld met apparatuur, niet meer te tillen was vanaf de zolder etage (mijn shack) naar de begane grond, dus diende deze altijd op de begane grond beladen te worden.
Ik heb de kist daarom enige tijd geleden, uiteraard zonder inhoudt, verkocht.
De behoefte om op eenvoudige wijze apparatuur mee te nemen bleef echter, dus ging ik op het internet op zoek naar de ervaringen van mede radiozendamateurs.
Op het internet is, commercieel en niet commercieel, heel veel te vinden indien je de term “ham radio go-box” of “Radio In a Box” een keer intikt.
Iedere radiozendamateur die de behoefte heeft om iets te vervaardigen om zijn apparatuur veilig en zonder beschadigingen mee te nemen, zal hieraan andere voorwaarden en/of eisen stellen, dus in alle soorten en maten is wel iets te vinden.
Heel vaak echter alleen een foto of een filmpje van het eindproduct.
Dit laatste is de reden dat u nu deze wat langere beschrijving van mijn project kunt lezen op mijn website.
Persoonlijk wilde ik paar dingen toen ik aan dit project begon: zelfbouw, compact, mobiel en zo mogelijk zonder aanwezige 230V netspanning te gebruiken.
Veel radioamateurs denken bij dit soort projecten direct aan QRP apparatuur, maar dat was voor mij geen noodzakelijkheid. Ik ben immers in het bezit van een mooie compacte Yaesu FT-891.
(zie de webpagina “Nieuwe Apparatuur” op deze site)
Tijdens mijn zoektocht op het internet ging ik dus voorbij aan alle QRP oplossingen.
Ik kwam heel veel voorbeelden tegen zoals ik het in iedere geval niet zou gaan doen.
Veelal vond ik de kisten waarin de apparatuur was gebouwd te groot.
Uiteindelijk vond ik iets wat mij wel aansprak:
Helaas heb ik tot op heden nog niet kunnen vaststellen welke radioamateur deze oplossing gebouwd heeft, maar hierin zag ik voor mijzelf wel een oplossing.
Om als basis voor mijn project een losse gereedschapskist te gebruiken, vond ik voor mijzelf een betere oplossing, dus ging ik op zoek naar een gereedschapskist die wat betreft afmetingen zou kunnen voldoen.
Ik had inmiddels al besloten dat ik mijn Yaesu FT-891 en mijn Yaesu FT-8900 zou gaan gebruiken voor dit project.
Voor de FT-891 moest dus ook een automatische antenne tuner worden ingebouwd, maar ook die had ik al: de MAT-TUNER mAT-30
(zie de webpagina “Nieuwe Apparatuur” op deze site)
Na het één en ander uitgemeten te hebben kon ik gaan zoeken op het internet naar een geschikte gereedschapskist.
Veel gereedschapskisten die ik vond bleken niet te voldoen, maar ik kwam er toch een tegen die volgens mij wat betreft de maatvoering, en kosten, wel zou voldoen:
Op bovenstaande foto’s ziet u respectievelijk de QBRICK gereedschapskist System PRO 500 BASIC en de QBRICK System PRO 2.0 CART PLUS.
Op de laatste 2 foto’s kunt u zien dat deze twee kisten perfect op elkaar te stapelen, en aan elkaar te koppelen zijn. En middels de in de QBRICK System PRO 2.0 CART PLUS ingebouwde wielen, is het geheel ook nog verrijdbaar.
Toen ik deze combinatie zag, werd mijn plan voor een mobiele stroomvoorziening ook direct ingevuld.
Nu ging het er dus om, past de apparatuur in de QBRICK System PRO 500 BASIC, en zou het mogelijk zijn om de QBRICK System PRO 2.0 CART PLUS te gaan gebruiken als stroomvoorziening.
Aangezien de transformatie van gereedschapskist naar “draagbare radiokist” nu echt ging beginnen, zal ik deze vanaf nu ook draagbare-radiokist noemen.
Als eerste maakte ik een schetste voor een frame, die in de draagbare-radiokist moest gaan passen.
Het was mijn plan om de apparatuur in het frame te bouwen, om dit geheel daarna in de draagbare-radiokist te plaatsen.
Wat metaal aanschaffen en lassen dus…
Ik was hierna natuurlijk benieuwd of dit bovenste gedeelte van het frame in de draagbare-radiokist zou passen. En dat bleek het geval:
Zoals te zien heb ik ruimte gelaten tussen de bovenkant van de draagbare-radiokist en het frame, en dit is ongeveer 5 cm.
Dit is bewust gedaan om ruimte te houden voor de bedienpanelen van zowel de FT-891 als de FT-8900R. De klep van de kist moest wel nog dicht kunnen natuurlijk.
Het was ook niet mijn bedoeling om de bedienpanelen plat op een plaat te monteren.
Dit om te voorkomen dat je dan altijd van bovenaf in de draagbare-radiokist moet kijken om de schermen van de bedienpanelen te kunnen zien om de transceivers te bedienen.
Nu moest ik dus het onderste gedeelte van het frame gaan maken.
In dit gedeelte van het frame moesten de montage punten voor de FT-891, de FT-8900R en de mAT-30 tuner komen.
Voor de FT-8900R had ik op mijn schets aan de rechterzijde van bovenaf gezien ruimte gereserveerd.
De FT-891 en mAT-30 tuner kon ik aan de linkerzijde op elkaar plaatsen.
Voor de FT-8900R kon ik de bij deze set geleverde mobiele beugel gebruiken, maar voor de FT-891 ging dat niet omdat beide apparaten dan te hoog in de draagbare-radiokist zouden uitkomen en ik dan geen ruimte meer zou hebben voor het plaatsen van de bedienpanelen.
Daarnaast moest ik er rekening houden dat ik het frame in en uit de draagbare-radiokist moet kunnen halen, en er uiteindelijk aansluitingen aan de zijkanten in de kist zouden komen voor antennes en een 12V voorziening.
Aan de slag dus met het lasapparaat:
Dit is dus het onderste gedeelte van het frame geworden, beduidend smaller dan het bovenste gedeelte om deze dus in en uit de draagbare-radiokist te kunnen halen.
Ook dit gedeelte paste weer keurig in de draagbare-radiokist:
Hierna kon ik het frame in zijn gehaal aan elkaar gaan lassen:
Na het laswerk natuurlijk even controleren of alles nog wel in de draagbare-radiokist past:
Het frame paste keurig in de draagbare-radiokist, dus kon ik me gaan richten op het in het frame bouwen van de apparatuur en op het plaatsen van de antenne aansluitingen en de 12V aansluiting in de draagbare-radiokist.
Als eerste begon ik met de aansluitingen in de draagbare-radiokist zelf.
De mogelijkheid dat er iets niet zou passen was nog steeds aanwezig omdat ik nog niet alle onderdelen in mijn bezit had.
Voor de 12V aansluiting ben ik, na een aantal mogelijkheden bekeken te hebben, uitgekomen bij een 3-polige 12V aanhanger stekker:
Deze zijn bij diverse internetshops verkrijgbaar. Zelf heb ik ze via Amazon aangeschaft.
Dus deze 3-polige 12V aansluiting maar aan de zijkant van de draagbare-radiokist gemonteerd:
Vervolgens waren de antenneaansluitingen aan de beurt.
Om antennes vanaf de buitenkant aan de zenders te kunnen aansluiten, heb ik de volgende connectors gebruikt:
Deze zijn voor het gebruik van RG58 coax en ik heb ze via AliExpress aangeschaft.
Gezien de beperkte ruimte was het van belang dat de RG58 aansluitingen aan de binnenzijde haaks zouden zijn, en dat zijn deze connectors.
Uiteindelijk 2 connectors aan de zijkant van de draagbare-radiokist gemonteerd:
Nu de aansluitingen aan de buitenzijde van de draagbare-radiokist waren geplaatst, werd het tijd om de apparatuur in het frame te plaatsen.
Eerst de mobiele beugel voor de FT-8900R gemonteerd en vervolgens de gaten geboord om de FT-891 rechtstreeks op het frame te monteren.
Aangezien de mAT-30 tuner geen gaten heeft aan de zijkant om een mobielbeugel te plaatsen, leek het mij een goede oplossing om deze middels twee lange stukken klittenband op de FT-891 te plaatsen.
Voordeel hiervan is ook dat er na het plaatsen van het frame met de apparatuur in de draagbare-radiokist, er meer ruimte is om de kabels goed aan te sluiten omdat de tuner nog iets te verplaatsen is.
Het geheel is op deze wijze in de draagbare-radiokist geplaatst:
Ik was erg blij dat alles keurig in de draagbare-radiokist paste, ondanks dat het aansluiten van alle bedrading en het daarna in de kist plaatsen van het frame wel enig geduld vraagt.
Voordat ik me ging richten op de wijze waarop ik de bedieningspanelen van de twee transceivers in de kist zou monteren, ben ik eerst aan de slag gegaan met de gereedschapskist die ik als portable stroomvoorziening wilde gaan gebruiken.
Waar ik de onderdelen voor deze mobiele power unit in wilde gaan bouwen, had ik inmiddels al besloten en dat was de QBRICK System PRO 2.0 CART PLUS.
Door deze kist zou het geheel ook nog eens verrijdbaar worden.
Kort geleden had ik al een paar 12V 70Ah accu’s aangeschaft. Vanwege het gezamenlijk gewicht van deze 2 accu’s, had ik het plan om deze 2 accu’s mobiel te maken al uit mijn hoofd gezet, maar één exemplaar plaatsen in de nog te bouwen mobiele power unit, moest uitvoerbaar zijn.
Wat ik zou gaan gebruiken als externe 12V aansluiting wist ik al, namelijk dezelfde 3-polige 12V aanhanger stekker.
Aangezien de draagbare-radiokist van hetzelfde merk is en tot dezelfde serie behoort als de kist welke ik wilde gaan ombouwen tot mobiele power unit, kunnen deze zoals eerder al gemeld op elkaar gestapeld en aan elkaar vast gemaakt worden.
Het leek me dan ook zeer praktisch om de 12V aansluitingen van de mobiele power unit aan dezelfde zijde te maken als die van de draagbare-radiokist.
Dus de boor maar weer ter hand genomen met het volgende resultaat:
De mobiele power unit moet natuurlijk ook aan en uit te schakelen zijn, dus bij de bekende Chinese webshop voor dit doel een mooi paneel aangeschaft:
Na hiervoor ook de gaten te hebben geboord en het paneeltje aan de voorkant van de mobiele power unit gemonteerd te hebben, zag dit er als volgt uit:
Hierna was de bedrading aan de binnenzijde aan de buurt.
De schakelaar is niet groot genoeg een grote spanning te schakelen, dus leek het mij verstandig om een 12V 40A relais te monteren om als hoofdschakelaar te laten dienen.
Natuurlijk werden alle externe aansluitingen van de mobiele power unit van zekeringen voorzien.
Hier een afbeelding van de binnenzijde van de mobiele power unit:
Er was voor dit alles genoeg ruimte in de kist, dus heb ik de aansluitingen laag genoeg kunnen plaatsen zodat de bij de kist behorende uitneembare plastic bak nog geplaatst kon worden.
Hierin kunnen mooi de kabels ten behoeve van de draagbare-radiokist worden opgeborgen:
Nu kon ik me gaan concentreren op hoe ik de bedienpanelen van de FT-891 en de FT8900R zou gaan plaatsen in de draagbare-radiokist.
Om te beginnen heb ik een plaat aluminium op maat laten maken om op het frame te plaatsen.
Aan de rechterzijde had ik, door de diepe ligging van de FT-8900R body in het frame, ruimte om de microfoon, speaker en accessoire aansluitingen van de FT-891 te monteren.
Om de aluminium plaat op het frame vast te maken heb ik 6 stuks M6 klinkmoeren in de bovenzijde van het frame bevestigd. Daarin kunnen M6 kartelmoeren worden gedraaid om de aluminium plaat aan het frame vast te maken. Op onderstaande foto zijn zowel de kartelmoeren als de genoemde aansluitingen van de FT-891 zichtbaar:
Voor de bedienpanelen van de beide transceivers had ik montage in een paar auto universele 3e remlichten in gedachten:
Na hieraan veel werk te hebben gehad en tijd te hebben besteed, heb ik deze uiteindelijk toch niet gebruikt omdat ze toch teveel ruimte in beslag namen.
Op een gegeven moment kwam ik de zuignap raambevestiging van mijn GoPro camera tegen, en dat bracht me op een idee….
Maar weer eens gaan winkelen bij de bekende Chinese webshop….en iets gevonden:
Dit is de zuignap houder voor een FT-8900R!
Mijn gedachtegang was dat ik deze met een kleine aanpassing ook geschikt maken voor het bedienpaneel van de FT-891.
Achterop het bedienpaneel van de FT-891 zit in het midden namelijk de mogelijkheid om daar een M5 bout in te draaien:
Met een klein stukje aluminium voor het FT891 bedieningspaneel paste deze ook mooi op de zuignap houder:
Bijkomend voordeel van deze zuignap oplossing is dat je de bedienpanelen op een bepaalde gewenste hoogte kan instellen, en ze nemen aanzienlijk minder ruimte in dan mijn eerder bedachte oplossing:
Het was nu tijd om de aluminium plaat af te werken.
Een veel gebruikte oplossing is natuurlijk om hiervoor een spuitbus verf te pakken en de aluminium plaat zwart te spuiten.
De zuignappen worden echter niet vrolijk van een verflaagje, ze verlangen een veel gladdere oppervlakte om hun functie goed te kunnen uitvoeren.
Om deze reden heb ik er uiteindelijk voor gekozen om de aluminium plaat te beplakken met zwarte plastic folie.
Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat van zowel de draagbare-radiokist als de mobiele power unit.
Het is zeer aannemelijk dat ik in de nabije toekomst nog wel iets aan beide kisten zal veranderen of aanpassen. Zo wil ik nog een digitale voltmeter in het deksel van de draagbare-radiokist gaan maken, zodat het zichtbaar is dat er 12V aangesloten is op de kist.
Als laatste nog een paar afbeeldingen van de operationele draagbare-radiokist:
Ik hoop dat er mede amateurs zijn die enige inspiratie voor hun eigen project halen uit mijn project beschrijving.
Dat is het mooie van radioamateurs onderling, het delen van ervaringen en ideeën.